Novosti

novosti

Dvorani uče o osnovama srednjovjekovne kuhinje

kralj Tomislav poslao kuhara

Dvorani uče o osnovama srednjovjekovne kuhinje

Kraljev kuhar objasnio je dvoranima o prehrani u srednjem vijeku, a zadatak im je bio da si od osnovnih namirnici slože gozbu.

Osnova prehrane plemstva bilo je meso. Raznovrsnost mesa koje se konzumiralo na plemićkim dvorovima bila je ekstravagantna. Najčešće se jela svinjetina, ali je bila cijenjena i divljač, posebice jelen i mladi zečevi. Pripremao se velik broj divljih ptica: čaplje, ždralovi, rode, kormorani, galebovi, čvorci, kosovi, divlje patke, fazani, prepelice, jarebice, vrane, drozdovi i kukavice. Jele su se i uzgojene ptice: guske, kokoši i patke. Od ptica su najcjenjeniji bili labudovi i paunovi koji su se na gozbama posluživali ukrašeni svojim perjem. Od riba su najcjenjenije bile jegulja i zmijuljica koja je slična jegulji. Jeli su se i puževi i žabe.

Kuhalo se na ognjištu nalik na kamin, koje je moglo biti uzdignuto ili spušteno. Kuhalo se direktnim postavljanjem posuda u vatru, vješanjem iznad vatre ili žara, postavljanjem tronožaca na koje se stavljalo posuđe iznad vatre ili žara i direktnim postavljanjem na ugrijanu površinu (peka). Osim keramičkog posuđa, koristile su se i jednostavne metalne posude kao što su tave od kovanog željeza i kotlići okruglog presjeka i ravnog dna.

Što je sve kuhar učio dvorane, pogledajte sami u priloženom videu.

 

Reci što misliš!