Novosti

novosti

Tkanine su se bojale biljnim bojama. Evo kako to možete danas iskoristiti
RTL

Uz malo volje sve je moguće

Tkanine su se bojale biljnim bojama. Evo kako to možete danas iskoristiti

U četiri koraka do nove tkanine.

1. Prije bojanja tkaninu je potrebno pripremiti da bi se boja bolje primila te kako bi se produljilo njezino trajanje i kvaliteta. Fiksativ boje može biti od soli (½ šalice soli na 8 šalica hladne vode) ili od octa (hladna voda i ocat u omjeru 4:1). U odabranu mješavinu potrebno je namočiti tkaninu, pa pustiti da odstoji oko sat vremena, a potom isprati hladnom vodom sve dok voda ne bude čista.

2. Isjeckati biljni materijal na komadiće i staviti ga u veću posudu koja može na vatru. Ovisno o veličini onoga što se boji, treba udvostručiti količinu vode u odnosu na biljni materijal. Voda treba zakuhati, a biljni materijal kuhati oko sat vremena, odnosno dok ne dobijete željenu boju.

3. Potom se biljni materijal procijedi i u obojenu se tekućinu uroni tkanina. Tkanina se kuha na laganoj vatri oko sat vremena ili dulje, uz povremeno miješanje. Potrebno je provjeravati tkaninu dok se ne dobije željena boja i treba imati na umu da će osušena tkanina biti svjetlije nijanse. Ako se tkanina boji u tamnije tonove, tkanina se može ostaviti da se namače tijekom noći (što se dulje namače, boja će biti intenzivnija).

4. Kada tkanina poprimi željenu nijansu, treba ju oprati u hladnoj vodi, a potom uobičajeno osušiti. Višak boje će se odmah isprati.

Izvori boja bili su:

Žuta: latice suncokreta, maslačka, nevena, podbjela, kora naranče i limuna.

Narančasta: mrkva, kora žutog luka.

Zelena: artičoka, špinat, metvica, list koprive, list breskve.

Smeđa: korijen maslačka, kora hrasta, ljuska oraha, cikla.

Ružičasta: bobičasto voće, trešnje, latice ružičaste i crvene ruže.

Crvenoljubičasta: borovnica, kora crvenog luka, crveni kupus.

Plava: indigo, crveni kupus, crveni dud, crno grožđe.

Sivocrna: kupina, korijen irisa, rogač.

Reci što misliš!